
Της Αλεξάνδρας Βουδούρη
Για προμελετημένη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία «εναντίον αμάχων» έκανε λόγο η Ευρωπαϊκή Ενωση για το ρωσικό «χτύπημα» στην ουκρανική πόλη Σούμι, που άφησε 35 νεκρούς και 117 τραυματίες, ανήμερα την Κυριακή των Βαΐων, ενώ δεν διαβλέπει πρόθεση εκ μέρους της Μόσχας για τερματισμό του πολέμου.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας ζήτησε μάλιστα τη «μέγιστη πίεση προς τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο», καθώς «χρειάζονται δύο για την ειρήνη», την ώρα που η Ουκρανία έχει ήδη συμφωνήσει –εδώ και ένα μήνα– σε άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, όπως υπενθύμισε. Η «μέγιστη» πίεση προς τη Μόσχα, κατά την Κάλας, που προήδρευσε χθες συνεδρίασης των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, μπορεί να επιτευχθεί μέσω περαιτέρω χρηματοδοτικής και άμεσης στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, αλλά και νέου –του 17ου κατά σειρά πακέτου κυρώσεων– κατά της Μόσχας.
Ο Τραμπ χαρακτήρισε την επίθεση «τρομερή», αλλά δεν επέκρινε τη Ρωσία – Υπέρ της αποστολής πυραύλων Taurus στο Κίεβο ο Μερτς
Το νέο ρωσικό χτύπημα κατά αμάχων έγινε λίγες ημέρες μετά την επίθεση με 19 νεκρούς –ανάμεσά τους εννέα παιδιά– στην ουκρανική πόλη Κρίβι Ριχ. Οι επιθέσεις είχαν τα ίδια χαρακτηριστικά, μια και συνδύαζαν χρήση βαλλιστικών πυραύλων και πυρομαχικών διασποράς για να μεγιστοποιήσουν τις ζημιές.
Για την πλειονότητα των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών τα τελευταία χτυπήματα αποδεικνύουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τις ειρηνευτικές συνομιλίες που επιδιώκει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την Κυριακή χαρακτήρισε την επίθεση «τρομερή», αλλά δεν επέκρινε τη Ρωσία.
«Η Ρωσία δεν έχει απαντήσει εδώ και εβδομάδες (στην πρόταση Τραμπ) και απέδειξε την άκυρη βούληση να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός, ως πρώτου βήματος για δίκαιη και διαρκή ειρήνη», τόνισε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, ενώ ο Πολωνός ομόλογός του Ράντοσλαβ Σικόρσκι εξέφρασε την ευχή «ο πρόεδρος Τραμπ και η αμερικανική κυβέρνηση να δουν ότι ο Ρώσος ηγέτης «χλευάζει την καλή τους θέληση».
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, πάντως, δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία χθες καθώς το νέο πακέτο κυρώσεων, που θα «στοχοποιεί» τον λεγόμενο «σκιώδη» ρωσικό στόλο, είναι ακόμη «υπό συζήτηση», σύμφωνα με την Κάγια Κάλας, ωστόσο αναμένεται να υιοθετηθεί έως την επόμενη συνάντησή τους τον Μάιο, ενώ προχωράει και η πρωτοβουλία της για την αποστολή νέου γύρου πυρομαχικών, με τα 2/3 των κρατών-μελών να έχουν δεσμευθεί είτε με νέα χρηματοδότηση προς το Κίεβο –πέραν του συνολικού ποσού των 23 δισ. ευρώ για το 2025– είτε με περαιτέρω στρατιωτική στήριξη.
Σε κάθε περίπτωση, η Ουγγαρία είναι ένα από τα βασικά «εμπόδια» και για τις νέες κυρώσεις, ενώ χθες εξέφρασε την αντίθεσή της και για νέα στρατιωτική εκπαιδευτική αποστολή της Ε.Ε. στην Ουκρανία, προκαλώντας αντιδράσεις. «Αυτή είναι η στιγμή όχι μόνο να δείξουμε την ενότητά μας, αλλά και την αφοσίωσή μας», υπογράμμισε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Κεστούτις Μπούντρις, για να προσθέσει ότι «διαφορετικά, δεν λειτουργούμε ως οργανισμός, αλλά ως ξεχωριστές χώρες», ενώ ζήτησε να προστεθούν κυρώσεις και κατά των εισαγωγών ρωσικού LNG.
Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση της Μόσχας προκάλεσε η πρόθεση του εν αναμονή καγκελαρίου της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς να αποστείλει στο Κίεβο πυραύλους Taurus, εάν αυτό αποτελούσε μέρος ευρύτερου πακέτου υποστήριξης με άλλους Ευρωπαίους συμμάχους. «Αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία», σχολίασε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ διέγνωσε σκληρότερη στάση του Βερολίνου με τη νέα κυβέρνηση καθώς ο απερχόμενος καγκελάριος Ολαφ Σολτς είχε αρνηθεί την αποστολή των Taurus.
Ο Μερτς όπως και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες φέρεται να έχουν προσκληθεί από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 9 Μαΐου στο Κίεβο σε επίδειξη διπλωματικής ισχύος, ημέρα της ετήσιας στρατιωτικής παρέλασης του Ρώσου προέδρου, στη Μόσχα. Ο Πούτιν έχει προσκαλέσει τους ηγέτες Ισραήλ, Κίνας, Βραζιλίας, Σλοβακίας και Σερβίας, με την Κάγια Κάλας να προειδοποιεί χθες ότι το «μπλοκ» δεν θα αποδεχθεί τη συμμετοχή κρατών ή υποψήφιων μελών της Ε.Ε.